skip to Main Content

L’any 2022 Biocat va ser nomenada pel Govern de Catalunya com a coordinadora de dos projectes estratègics: el Hub de Teràpies Avançades i la Subcomissió d’Adopció d’Innovació en Salut.

L’augment dels pressupostos destinats a Salut per al 2023 anunciat pel Govern, i els possibles 802 milions d’euros dels fons europeus Next Generation, que es podrien sumar, ha demostrat que les iniciatives estratègiques en recerca i la innovació en salut són prioritat per a Catalunya.

A més de l’anterior, s’ha aprovat el Pacte Nacional per la Indústria (PNI 2022-25) que promourà la inversió de més de 3.250 milions d’euros en 152 mesures que impactaran en la transformació del model industrial del país i en què s’inclouen mesures en el marc de la innovació en salut.

D’altra banda, Biocat ha estat encarregat de constituir i coordinar la Subcomissió d’Adopció de la Innovació al Sistema de Salut, aquesta tindrà l’objectiu de definir la ruta preferent d’aproximació a noves tecnologies, teràpies o processos al sistema de salut i facilitarà el accés als centres sanitaris i als pacients.

El Govern ha aprovat la nova Llei de Ciència de Catalunya per consolidar el lideratge en ciència del territori i ha promogut acords que permetin desenvolupar projectes de transferència de tecnologia i investigació científica per mitjà del nou Fons d’Inversió en Tecnologia Avançada (FITA).

També el 2022 es va posar en marxa el SJD Pediatric Cancer Center Barcelona i s’han presentat projectes com el CaixaResearch Institute i el projecte Alba II que permetran enfortir les capacitats i el sistema de coneixement i salut de la BioRegió.

D’altra banda, tenim la primera megaronda d’inversió de la història que ha viscut el sector emprenedor i l’aprovació de la Llei de Startups.

Cada cop estem veient rondes d’inversió més altes amb operació històrica de més de 100M€. El 2022 el protagonista va ser Impress, que van tancar la ronda més alta de la història de la BioRegió amb 122M€. Altres rondes destacables són la de Minoryx Therapeutics amb 51M€, la de SpliceBio de 50M€ i la de Segera Labs de 22M€.

Pel que fa a gestores de capital risc, la catalana Asabys va anunciar el llançament del segon fons de 200M€ per invertir en companyies d’Europa i Espanya del sector biofarmacèutic, tecnologies mèdiques i digital health. Per part seva, Adittio Capital s’ha aliat amb Grupo Financiero Riva i García per llançar un fons de 60M€, destinats a 20 startups de deeptech, enfocant-se principalment en salut, indústria i sostenibilitat.

A més, podem destacar algunes de les trobades més importants de l’any, és el cas del 4YFN, que va incloure més de 60 startups de salut de la BioRegió, en què HumanITcare va obtenir el premi 4YFN Awards 2022.

Un altre esdeveniment va ser el Summit for Clinical Trials Operation Executives Europe (SCOPE Europe), realitzat a Barcelona, on Biocat va participar.

L’Informe de la BioRegió de Catalunya 2021 es va presentar en format híbrid, amb una xifra d’inversió de 238M€.

Com a avenços principals en recerca i novetats hospitalàries tenim la creació del Hub de Teràpies Avançades, el CAR-T ARI-0001, que va rebre la designació PRIME de l’Agència Europea del Medicament, desenvolupat per l’Hospital Clínic de Barcelona per al tractament de la Leucèmia . L’Institut de Recerca de l’Hospital Santa Creu i Sant Pau – IIB Sant Pau va presentar amb èxit els resultats del primer assaig clínic CAR-T30 d’Europa.

Un altre avenç que cal destacar és el descobriment de com s’origina la metàstasi en pacients amb càncer colorectal per part de l’Institut de Recerca de Barcelona.

Actualment Catalunya es posiciona a la sisena posició en nombre de participacions en assaigs clínics actius a Europa amb 1.200, 65,5% de temes d’oncologia.

El creixement empresarial a la BioRegió ha estat protagonista d’aquest any 2022 tant a nivell nacional com l’augment en inversió d’empreses estrangeres del sector a la BioRegió, un exemple d’això és la biofarmacèutica Alexion Pharmaceuticals, propietat d’AstraZeneca, que ha obert oficialment a Barcelona el seu nou centre europeu de recerca i desenvolupament, Novartis convertirà la planta de Palafolls en un dels grans hubs d’antibiòtics de la farmacèutica a Europa amb una inversió de 63M€. D’altra banda, la farmacèutica Alemanya Merck va invertir 14,5M€ en l’ampliació del seu lloc a Mollet del Vallès i Sanofi va publicar la seva inversió de més de 15M€ en tres anys de la fàbrica ubicada a Girona.

 

Noticia sencera : https://www.biocat.cat/ca/noticies/2022-recerca-innovacio-salut-prioritats-estrategiques-catalunya

Back To Top